Visa meny

Tips: Anpassa innehåll efter plattform

kaboompics_Macaroons, roses, Macbook, coffee, marble

Det finns otaliga sociala medier som du kan vara aktiv på med ditt brand. Ingen plattform är den andra lik och det innebär också att kommunikationen fungerar olika beroende på sociala mediernas funktionalitet och utformning.

Här är några värdefulla tips för dig som är aktiv på Facebook, Instagram och Snapchat med ditt brand.

Facebook

Driv trafik
Facebook är en perfekt plattform för dig som vill driva trafik till din hemsida eller blogg, speciellt om du sponsrar inläggen målmedvetet mot rätt målgrupp. Använd tracking-länkar för att mäta din trafik! Det är alltid intressant för dig att senare analysera vilka inlägg som fungerade bäst för att optimera ditt innehåll.

Håll dig kortfattad
Berätta lite om innehållet du länkar till för att väcka nyfikenhet men inte allt. Försök alltid att hålla dig kort, se till att din text inte blir så lång att ”läs mer” knappen dyker upp, för vem trycker på den eller orkar läsa så långa texter på Facebook egentligen?

Kombinera text med bild eller video
Inlägg fungerar bäst på Facebook om de innehåller både bild och text eller video och text. Bilden eller videon ska komplettera din text. Om du använder dig av videos, se till att ladda upp de direkt på Facebook istället för att länka till en YouTube-video eller annan plattform. Facebooks algoritmer verkar föredra när innehållet finns direkt på Facebook.

Instagram

Bilden i fokus
På Instagram är bilden i fokus. Utan en bra och inspirerande bild eller kort video har du inget framgångsrikt inlägg på plattformen. Se till att bilderna som du använder alltid är högupplösta för bästa kvalitet. Om du vill utmana dig själv kan du testa på att lägga upp bilder efter olika teman exempelvis genom att hålla dig till en viss färgskala som är förutbestämd när du lägger upp innehåll.

Tagga relevanta konton
I icke sponsrade inlägg på IG kan du inte använda länkar. Därför är texten också viktig eftersom du istället kortfattat måste förklara vad du vill ha sagt om bilden inte talar för sig själv. Använd Instagrams tagg-funktion för att tagga relevanta konton både i bild och text. Detta ökar din synlighet och är ett bra sätt att jobba på dina relationer med andra brands som är aktiva på plattformen.

Snapchat

Våga publicera direkt – när något sker
På Snapchat är kraven på kvalitet inte lika högt. Det innebär inte att dina snaps inte ska vara genomtänkta men det är OK att filma lite skakigt från ett viktigt event eller behind the scenes-moment. Följarna på Snapchat är vana vid mediets förmåga att förmedla något här och nu och ser dagligen innehåll av varierande kvalitet – det viktigaste här är att publicera något när det sker. På så sätt är denna sociala kanal utmärkt för brands att visa en annan personlig och mindre ”seriös” sida av sitt varumärke som kanske inte visas upp i andra sociala medier.

IMG_9981

Testa Insta-stories
Om du tycker Snapchat verkar krångligt. Testa Instagram Stories istället vilket fungerar på ett liknande sätt och är ett effektivt sätt för dig att marknadsföra dig ytterligare mot dina följare på IG. Kom ihåg dock att Stories på IG kräver högre kvalitet än innehåll på Snapchat. Det är viktigt att anpassa dig efter plattformen och den polerade bild som visas upp på IG får inte raseras fullständigt med allt för oseriösa Stories. Försök istället att arbeta med denna kanal som en möjlighet att få din följare på tråden för att berätta om ditt brand på ett sätt som väcker nyfikenhet inför att ta reda på mer och klicka sig in på din profil.

Exempel på hur Primark använder sig av sina Instagram Stories:

IMG_9983

 

Det är bara att höra av sig om du har frågor, funderingar eller behöver hjälp med din kommunikation på sociala medier.

youtopia-rachel_nat_sign.

Genom att använda denna sida, accepterar du vårt användande av cookies. Läs mer

OK, jag förstår